rentall logo

Povinnosti nájemce aneb V jakém stavu vrátit půjčenou věc

24.5.2022 - Rentall.cz, Z blogu Rentall

Půjčením věci uzavíráte s půjčovnou smlouvu, která má jisté podmínky. Každá z půjčoven má svá. Ta obecná ale platí všude. Například pokud si půjčíte elektrokolo, měli byste ho vrátit ve stavu, v jakém jste si jej vypůjčili. Jasně, baterie bude nejspíš před vybitím, ale jinak by celkový stav kola měl odpovídat původnímu stavu.

Různé půjčovny, různé podmínky

Když jsme u elektrokol, většina půjčoven do smlouvy zahrnuje povinnosti nájemce, kdy mu uděluje oprávnění užívat věc v souladu s účelem nájmu a po dobu nájmu. Zároveň tím berete jako nájemce na vědomí, že s elektrokolem neopustíte asfaltovou silnici, zpevněnou lesní cestu nebo polní cestu. A třeba nebudete pít ani alkohol. O jakoukoliv půjčenou věc se musíte starat jako o svou vlastní. V opačném případě jsou půjčovny vybaveny řadou paragrafů a pokut, které vás zřejmě moc nepotěší.

Když se ale k zapůjčené věci chováte hezky, vrátí se vám nejen složená kauce, ale nepotká vás na cestách ani žádný zádrhel. Povinností půjčovny je vám zapůjčit věc v nejlepším technickém stavu, která neohrozí vaši bezpečnost. Po dobu zapůjčení byste neměli řešit žádné vzniklé problémy. Tedy pokud si je nezpůsobíte vy sami.





Jaká bývá doba zápůjčky

Doba nájmu, provozu, zápůjčky se liší dle typu půjčovny. Mohou být krátkodobé i ty dlouhodobější. Dodávku si většinou půjčujete do druhého dne, kabriolet na víkend a karavan na klidně celý měsíc. U nářadí jsou velmi populární výpůjčky na půl dne, kdy bubnovou sekačkou posekáte vysokou trávu kolem chalupy a už po obědě ji odvezete zpět do půjčovny. A co rafty? Když je letní sezóna v plném proudu, začnou se sjíždět řeky po proudu dolů. Půjčovny praskají ve švech a nestíhají foukat lodě. I tady platí, že je v podstatě na vás, na jak dlouho si chcete dovolenou u řeky užít. Nejčastěji se řeky sjíždí o prodlouženém víkendu, tedy cca 3-4 dny. Jsou ale i tací, kteří rádi cestují po okolí a zapůjčený raft mohou mít klidně na celý týden.





Půjčování z pohledu půjčoven

Pokud se vám nelíbí některá ze standardně nabízených variant doby výpůjčky, s každou půjčovnou se domluvíte na individuálním řešení. Zavolejte, nebo pošlete své požadavky, většinou přes kontaktní formulář na webu půjčovny a vyčkejte na odpověď. Půjčovna pro vás provede kalkulaci. Pak už jen stačí složit vratnou zálohu, která stanovuje, že rezervace je oboustranně závazná a můžete vyrazit za prací nebo dobrodružstvím.

Vyhledejte si půjčovnu, ideální pro vaše potřebyChytré vyhledávání
V našem katalogu naleznete stovky produktů z různých sektorů podnikání. Ať už se jedná o stavební techniku, automobily, skákací hrady, lodě nebo vybavení pro párty. U nás (si) půjčíte všechno.
Začít vyhledávat
Rentall: Půjčovny a jejich nabídka na jednom místě
Z blogu Rentall
Číst více