rentall logo

Jak si vybrat lyže pro začátečníky

16.12.2023 - Rentall.cz, rentall tip

Chcete se naučit lyžovat, ale nevíte, jak si vybrat správné lyže? V tomto článku vám poradíme, na co si dát pozor při výběru lyží pro začátečníky, jaké typy lyží existují, jak zvolit správnou velikost a nastavení lyží a kde si můžete lyže půjčit nebo koupit.

Proč je důležitý výběr lyží pro začátečníky?

Lyžování je skvělý sport, který vám nabídne spoustu zábavy, adrenalinu a zdravého pohybu. Ale pokud jste začátečníci, je důležité, abyste si vybrali správné lyže, které vám usnadní učení a zvýší vaši bezpečnost na svahu.

Správné lyže pro začátečníky by měly být:

  • Lehké a ohebné, abyste je snadno ovládali a zvládli zatáčet a brzdit.
  • Krátké a úzké, abyste měli menší odpor a rychlost a vyhnuli se kolizím s ostatními lyžaři.
  • S dobrou skluznicí a hranami, abyste měli dostatečnou stabilitu a přilnavost na různých typech sněhu.

Jaké typy lyží pro začátečníky existují?

Existuje několik typů lyží, které se liší podle svého tvaru, délky, šířky, tvrdosti a účelu. Pro začátečníky jsou vhodné tyto typy lyží:

  • Sjezdové lyže, které jsou určené pro jízdu po upravených sjezdovkách. Jsou nejrozšířenějším a nejuniverzálnějším typem lyží. Mají symetrický tvar, který je širší na koncích a užší uprostřed. Jsou dostupné v různých délkách a tvrdostech podle vaší výšky, váhy a úrovně lyžování.
  • Carvingové lyže, které jsou speciální variantou sjezdových lyží. Mají zakřivený tvar, který je širší na koncích a velmi užší uprostřed. Jsou určené pro rychlé a ostré zatáčky. Jsou kratší a tvrdší než sjezdové lyže, což vyžaduje více síly a zkušeností. Pro začátečníky jsou vhodné jen na nízké rychlosti a na širokých sjezdovkách.
  • All-mountain lyže, které jsou určené pro jízdu na různých typech terénu a sněhu. Jsou širší a delší než sjezdové lyže, což jim dává větší plochu a nosnost. Jsou schopné zvládnout jak upravené sjezdovky, tak prašan, měkký sníh nebo zledovatělé úseky. Jsou vhodné pro začátečníky, kteří chtějí prozkoumat různé možnosti lyžování.

Jak zvolit správnou velikost a nastavení lyží pro začátečníky?

Velikost a nastavení lyží jsou dalšími důležitými faktory, které ovlivňují vaše lyžování. Při výběru velikosti lyží musíte zohlednit vaši výšku, váhu a úroveň lyžování. Obecně platí, že:

  • Délka lyží by měla být menší než vaše výška. Pro začátečníky se doporučuje, aby lyže sahaly mezi bradu a nos. Čím kratší jsou lyže, tím snadněji se ovládají, ale tím méně jsou stabilní. Čím delší jsou lyže, tím rychleji jedou, ale tím těžší je zatáčet a brzdit.
  • Šířka lyží by měla odpovídat typu lyží a terénu, na kterém budete lyžovat. Pro začátečníky se doporučuje, aby lyže byly úzké, aby měly menší odpor a rychlost. Pro jízdu na prašanu nebo měkkém sněhu jsou vhodnější širší lyže, které mají větší plochu a nosnost.
  • Tvrdost lyží by měla odpovídat vaší váze a síle. Pro začátečníky se doporučuje, aby lyže byly měkké a ohebné, aby se snadno přizpůsobily terénu a snížily nároky na vaše svaly. Pro pokročilé lyžaře jsou vhodnější tvrdé a tuhé lyže, které poskytují lepší přenos síly a reakci na vaše pohyby.

Při nastavení lyží musíte zohlednit vaši velikost boty, váhu a úroveň lyžování. Obecně platí, že:

  • Velikost vázání by měla odpovídat vaší velikosti boty. Vázání by mělo pevně držet vaši botu, ale zároveň umožnit její snadné nasazení a sundání. Vázání by mělo být nastaveno tak, aby se vaše bota nacházela uprostřed lyže a byla rovnoběžná s hranou lyže.
  • Síla vázání by měla odpovídat vaší váze a úrovni lyžování. Síla vázání určuje, jak snadno se vaše bota uvolní z lyže v případě pádu nebo nárazu. Pro začátečníky se doporučuje, aby síla vázání byla nižší, aby se zabránilo zraněním. Pro pokročilé lyžaře se doporučuje, aby síla vázání byla vyšší, aby se zabránilo nechtěnému uvolnění boty z lyže.

Stačí už jen lyže půjčit a vyjet na svah.

Využijte některou z půjčoven jak ve městech nebo přímo v lyžařských areálech, porovnejte si ceny a úroveň služeb, pročtěte recenze, zjistěte podmínky a lyže i s vybavením si zarezervujte. Je to snadné pak už jen stačí vyjet do prašanu a užívat si zimní krajinu na lyžích s rodinou a přáteli.

Vyhledejte si půjčovnu, ideální pro vaše potřebyChytré vyhledávání
V našem katalogu naleznete stovky produktů z různých sektorů podnikání. Ať už se jedná o stavební techniku, automobily, skákací hrady, lodě nebo vybavení pro párty. U nás (si) půjčíte všechno.
Začít vyhledávat
Rentall: Půjčovny a jejich nabídka na jednom místě
Z blogu Rentall
Číst více